Resepi Sup Ayam Simple dan Sedap Ibu Mertuaku

Banyak pulak resepi kau Min kan. Resepi Umi pulak tu. Kihkih

Kalau balik rumah mak sendiri, teringin nak makan masakan mak. Now my MIL is quite unwell, so beliau bagitau je resepi, cara-cara semua, then I la masuk dapur. Tu pasal jadi banyak resepi pulak kebelakangan ini. 

My MIL dulu jual nasik berlauk pagi-pagi masa dia muda. Petang jual mee sup macam tu la. So beliau ni memang terer masak dan sedap la. Air tangan orang lama kan. Lucky me la boleh belajar dari dia. Alhamdulillah.

Sup ayam zaman sekarang ni kata beliau, nak tumis2 dulu kan. Resepi dia takyah pun.

Macam ni. 
Bahan yang kena ada ialah sup bunjut muahaha. I bought yang Sup Tulang brand Puteri. Sedap jugak. I pakai sup tulang sebab yang sup ayam dah habis guna, lupa beli.

2 ulas bawang putih 
5 ulas bawang merah
Halia seinci
Tumbuk. Tapi jangan sampai lumat sangat.

Ok ayam tu bila dah potong cantik-cantik kan, then REBUS DAHULU. Yezza. Rebus dulu. Pakai Kangen Water pH 9.5 lagi la bertambah sedap ya tuan-tuan dan puan-puan. So sape nak beli mesin Kangen yang boleh keluarkan 7 jenis air, roger saya. (Promote jap lol)

Rebus ayam tu kejap je. Sekali gelegak je. Lepas tu buang air rebusan tu.

Lepas tu, masukkan air lain dalam periuk berisi ayam tu. Masukkan sekali bunjut dan perkakas menumis tu. Masukkan jugak bawang yang tumbuk tadi. Garam pun my MIL masukkan awal-awal. Kasi bermesra-mesra dengan ayam.

Api kecik je. Renehkan lama sikit takpe, baru sedap katanya.

Ni sup dia. Nampak tak berminyak kan. Saba jap.

Lepas tu, ambik seulas bawang putuih, 3-4 biji bawang merah. Potong halis bawang tu. Goreng bawang tu dalam minyak sikit je. 

Dah jadi bawang goreng, tuang semua dalam sup tadi, including minyak yang goreng bawang tu. 


Goreng bawang untuk dijadikan bawang goreng. 


Tadaaaaaaa. Taburkan daun sup. And, siap! 

Husnamd tambah 2 kali ok. Weeeeee. Even my MIL pun makan bertambah. Eh sedap sangat aku buat ni. muahaha. Sedap la jadinya sebab senang je buarnye. Kan kan. Tengah dukung anak pun selamba je masak. Ok la tu.

Ok dah habis dah resepi. Actually ada je resepi yang my MIL guna masa berniaga nasik berlauk dulu. I wrote it in a book tapi entah mana pergi buku merah tu. Tsk.

takpelah nanti kita belajar lagi.

Till then peeps.

see you.


x,
Ay











2 comments:

Rookie Mommy said...

terima kasih ats resipi tapi nak tanya, perkakas menumis tu yang mana ye?

Aimy Yasmin said...

Hi Rookie Mommy.
Perkakas menumis tu yg ada bunjut, kulit lagi manis, etc dalam satu packet kecik tu.
Carik sup bunjut kat pasar/supermarket hehe

What to expect

It's 5th Ramadhan today. Or is it already 6th? I don't know. Since I left college, time is hardly my companion. So we have tried s...