Resepi Ikan Percik Simple & Sedap Ibu Mertuaku

Hai bertemu lagi kita dalam rancangan ... Resepi Ibu mertuakuuuuuuuuu

Ikan percik ni senang gile je rupanya. sumpah senang. Percik percikan ni ada cerita sebenanye kohkoh.

Masa tahun bila entah.I was working somewhere kan. Then masa tu bulan puasa, So my colleagues and I, planned nak jual ayam percik kat bazaar Ramadhan. I was excited then mintak la resepi dengan my mom. My mom pun terer masak ok. Lepas tu sekali buat je. Susah nya lah rasa. Ye la masa tu mana la masuk dapur sangat. Nak blend bawang pun terkial-kial.Pecah minyak pun tak paham apebenda. So sekali je la I tolong diorang prepare ayam percik tu muahaha sorry guys. cerita dia panjang lagi but I pendekkan sebab it's a personal thing. And I believe bila buat tajuk resepi-resepi ni, orang yang macam aku akan sampai ke blog ni. So orang lain pulak tau cerita aku dan kebodohanku masa lalu hahaha I was so young and dumb. 

Nevermind. let's cekidaut the recipe!

Blend:
6 biji Bawang merah 
! ulas bawang putih
Sikit halia
4-6 keping lada kering (nak pedas, letak la banyak lagi)
Santan sekotak. Yeap. Blend with santan.

(Orang lain letak serai. Including my mother. But my MIL tak suka serai so dia tak letak. Depends.)

Ikan pulak, my MIL kata sedao guna IKAN KEMBONG. But time tu weols takde kembung, Kita guna ikan apa entah yang my sister in law bagi. Selayang kot? Orang luar Kelantan panggil ikan selayang tu apa? Selayang jugak ke? Kitorang tak panggil Selayang. Kitorang panggil Selaye. Hahahah k tak kelakar.

Ikan tu lumur dengan garam kunyit. Bakarrrrr atas pemanggang. kalau ada yang ajaib tu, lagi senang keje korang kot. Kitorang oldskool.

Ok lepas dah blend tu, ambik kuali, panaskan, then masukkan bahan blend tadi. Ingat kat sini, kasi gelegak sekali je. Lepas tu tutup api. JANGAN BAGI PECAH MINYAK. #tips tu. Takleh pecah minyak sebab nakkasi kuah tu melekat kat ikan. Kalau TERpecah? Hmm entah. Teruskan je la. Takkan nak buang pulak. membazirrrr

Lepas tu ikan tu kan tengah bakar kan. Bila dah garing sikit, angkat bawak pemanggang tu ke arah kuali berisi bahan blend tadi, then ambik senduk, curahkan bahan blend tu ke seluruh ikan, ataas dan bawah, without removing the ikans from the pemanggang tau. Ha nampak tak betapa rojak bahasa aku.

Ha nampak ke idok jadi camane. 


 ok dah tu, bakar lagi. Buat macam tu 2-3 kali sampai la nampak rupa ikan percik. Senang kan? Kuah dia pulak, guna yang dalam kuali tu la. Tapi masa nak makan nanti, panaskan lagi sikit. Jangan sampai pecah minyak jugak. Panaskan sampai just nice untuk jadikan kuah. Hahaha harap sape yang membaca ni paham la ek.


 

Itu lah jadinya lepas dah siap bakar. cantik je kan. Macam ikan. kakaka. 

My brother suka sangat makan ni. Untung la ko dik. Nasib kakak kau pandai masak. Eh? Hahah ok lah. Japg nak tulis resepi sup ayam senang gile jugak. 

OH YE. Lupa pulak. Ini untuk ikan kan. Untuk ayam, it's a little different. 

Blend bahan yang sama. 

Ikan tu kita lumur garam kunyit, terus bakar kan. Ayam pulak bukan begitu. 

Untuk ayam, ayam tu dah basuh bersih, lumurkan jugak dengahn garam and kunyit. Then rebus dalam air campur santan. Santan tu sikittttttt je. Letak serai sikit. bila dah empuk baru panggang. Ok? Gewd.

See you in the next entry!


x,
Ay

No comments:

Hat Yai, August 2018

Hi guys. So I have written almost everything on Twitter but I think I'm going to blog this too cause soon, the tweets are going to be ...