Resepi Chicken Butter Easy Peasy

Hi. Rajin pulak kita blog dua tiga hari ni kan. Saje je sebab kalau nak tweet panjang sangat. kalau nak instagram, instagram is now a main thing. So blogging is considered hipster nowadays, i believe lol.

Anyway, let's cekidaut the recipe since I rajin betul snap gambar semalam. Masak with little Humaira on my other hand tau. I am such a superwoman,I know. This little girl manja ya ampunnnnnnn. But that's another story.

So this recipe is inspired by Hanis Zalikha punya Buttermilk Prawn recipe. I did make this using prawn so I changed it to chicken pulak, and it turned out as good!

But but, I didn't use milk for this recipe. I used santan, and trust me, it tastes so good! Even better, I guess. And santan will not make you sick and those cholestrol thingy is probably right but in a good way, get me? Please read more. Knowledge is power.

So let's begin.

Bahan:
-Chicken
-Serbuk kari
-Oat
-Butter
-Bawang putih 3 ulas
-Cili padi 3
-Daun kari
-Santan/susu segar
-Susu pekat manis
-Gula
-Garam



Ni campuran serbuk kari with apa tu nama dia, yang Bestari tu. Tepung ayam goreng tu kan.


Ayam I cut like fillet camtu, kononnya lah. Pastu golek golek dalam that thing atas tu.


Goreng! I tak guna minyak banyak, sebab, saja. Prawn pun sama. Sikit je minyak.


Ni pulak oat. What for? Wait.


Ayam yang dah digoreng, letak tepi. Masukkan dalam oat tadi. Ok tinggal jap,


Ni bahan tumis. Sikit je kan daun kari. I think banyak pun sedap ni.


Butter seketul. Jangan 250 gram tu hahahah. Sikit je lah.


Masukkan bahan tumis. Masukkan bahan ni masa butter dah cair. Takyah tunggu jadi coklat pun takpe.


Dah naik bau, masukkan santan atau susu segar secawan. I used santan kotat kecik tu je. Habiskan.


Then satu sudu susu pekat manis


Gula sikit. I used gula perang, sometimes gula melaka. Manis dia lain macam. Sedap.


Garam. No seasonings sebab dah insoffff. Taknak dah pak Aji or segala benda MSG.


Masukkan ayam and oat tadi. Kacau kacau kacau.


Ni I saja-saja masukkan asparagus sebab nak jugak ada sayur dalam my food. So yeah.


So hello, my darling ayam ButterSantan!


Ed yang prawn tu dia makan sikit jee. This time I suruh dia makan jugak. I told him yang creamy creamy tu is just santan. It's like a modern style chicken curry. So he tasted it and of course la dia kata sedap. Hahaha. But seriously memang sedap. Go try it out. 

Bye peeps. Happy cooking <3 font="">

Comments