Shy Girl Gone Public Speaker

Ahahah hi. Tajuk taknak kalah tau.

Well I posted this kind of thing kat instagram and facebook but then I edited la sikit sikit kan. But apprently, facebook tu I dah edit post tu banyak kali tapi tak keluar jugak yang diedit tu. Paham tak? So I deleted the facebook punya post sebab macam riak pun ada kalau unedited version. Nauzubillah. Takmo riak riak ok . Not good hahaha

So yeah.

I was a shy girl. In fact I still am. I mean, I just don't know how to keep the conversation going. I don't know how to entertain people. I don't know how o make people laugh. Things like that. At school masa sekolah rendah, lagiiii lah I pemalu dan pendiam. But kat rumah, I was the one yang havoc havoc ha havoc havoc ha cenggitu kan.

So my mom taught me how to read since I was a baby. Anak sulung kan. Perhaian tak berbelah bahagi. So I can read my dad's psychology book when I was only 4. Tak main buku ABC, 123 dah time tu. Buku university terus mak aku bagi baca. So bila masuk tadika and darjah satu, I jadi banyak main because I thought, I already knew such things, why should I learn those things again kan? So kerja sekolah tak siap. Memang boleh kira lah berapa banyak je siap. My dad always kena panggil sebab anak dia pemalas ya ampun. But in my defense, I tak malas. Matematik I always siap sebab I love Maths at that time. Just things like, tulis ABC, lukis bintang la, bulan la, no. That's just not my thang!

So dah my dad selalu kena panggil, maka my dad selalu lah marah iols. Teachers apatah lagi. Kena denda tu dah macam rituals you know. Berdiri luar kelas, ketuk ketampi macam macam.
So then, I jadi benci sekolah. That place macam menyeksa jiwa raga budak 7 tahun itu. So I only talked to my bestfriends. I became quiet, introvert, shy (kata mereka). I wanted to become a pengawas but they said I was too reserved, so I can't but honestly, I can do the job better than most pengawas at my school no offense lol

Tu cerita masa zaman sekolah. But, I was a brave girl. Mad kind of brave that I can jump from my house roof to the ground. I mean, terjun macam tu je. Ha berani kau? I tak pikir dah patah kaki ke apa ke. I just jumped. But I was afraid of the dark. Hahah. I loved it bila I can feel the adrenaline rush. I bawak motor laju-laju. Bawak kereta laju-laju. Kira kalau accident, innalillah terus. Dulu la. Sekarang dah ada anak maassalamah wailalliqa/ la nak buat macam tu dah.

Dah I think, sifat berani yang macam tu saved me from terus jadi quiet like that. And I liked to be the centre of attention. Not that I was an attention seeker. But I liked being on the stage. Choral speaking, public speaking, spelling bee, things like that. I was always love microphone and I like it bila people dengar apa aku cakap. Camtu. Anak sulung sangat kan.

Benda suka bercakap depan orang ni memang ada dalam diri dah lama. BUT masa sekolah, I simpan je bakat (bakat ke?) ni. I remember masa Darjak 5, kena la cerita kat depan kelas. My friend, Amalina memang terkenal dengan kepandaian dia. Memang pergh la dia punya cerita. Bila turn aku kat depan, I talked to myself you know hahaha. Aku cerita pasal Cinderella kot. But takde orang dengar pun! Goshhhh. Last-last cikgu dah fed up dengan aku, dia cakap, awak duduk lah, Raja. So that's why I jadi malas. Nobody supported me. I know diri sendiri kena usaha but I was only a kid. What did I know? But alhamdulillah, my UPSR result was straight As. I masuk one of the best school in Kelantan.

Masa sekolah menengah, I tried to fit in. I tried to speak louder. I did it at first then things happened at my first school. So I was back being reserved. Until I was in Form 4. I loved English so much. I remember mula-mula masuk kelas 4 Delta, Puan Azalina asked anybody to read some passage in the book. But budak2 kat situ takde nak bangun pun. I felt weird la jugak. Sekolah pandai kot. SBP lagi. I thought they were very eager to learn. So I angkat tangan and I read it. Alhamdulillah, my tounge, boleh ikut slang and accent sikit-sikit. So it sounded good. Sound good je. Kadang vocabs aku ke laut jugak. Grammar apatah lagi. I tak ingat since when I got the accent and slang but it just happened. Ah yes, I always baca buku. I read a lot once. And I will try to say the words out loud. Dulu berangan nak jadi pembaca berita ok. See? Memang suka bercakap depan orang hahaha

Masuk Uni, I selalu pilih kerja paling senang, jadi presenter. Kawan buat kerja, I present. Sebab tu aku tak tau apa-apa hahaha. Aku tak research, aku tak baca paper. I just present.
Then nak dekat final yeat batu aku jumpa teater. Sumpah lillahitaala, before ni aku tak pernah nampak wujudnya minor teater ok. Allah ni saja je nak suruh aku jumpa Ed hujung2 study kan. Yela kalau aku masuk teater awal2 memng tak kan jumpa la dia. So dah join teater. Memang aku suka gila. Felt like, this was my world. Seronok sangat. So aku join teater, join my husband berlakon. 3,4 kali la jugak berlakon in those 2 years. Until, last last, aku rasa benda ni terlalu sosial. Terlalu open, terlalu bebas. Not my thing. I was still sane. Teater tu tak salah. The people, IF jaga batas, inshaa Allah lagi better. But tu cerita lain.

So camtu lah I started jadi berani on stage. Then because I love meeting new people, I love customer service punya job macamtu, I worked in GSC, Starbucks, etc. I can't do promoter seriously. I can't.

Then I stumbled upon Toastmasters Club. At first, saja saja je. But bila dah joined, I rasa eh best gile kot. Hahah so I struggled to complete my first 6 speeches dalam masa 3 bulan.  Just so I boleh join contest. Dan alhamdulillah. Menang sampai area. Nanti level division pulak hahah. Doakan saye ye.

You all yang nak menambah baik speaking skills, especially in English, cariklah club ni in your area. Inshaa Allah membantu.

My kids dah bangun huhuhu



See ya. :*






















Comments