What to Expect When You're Expecting

Hi. Assalamualaikum.

This post is meant for me, to remember what did I went through masa mengandungkan Hakeem. Lol, I feel so old mentioning it that way.

Ed and I, we were teachers in this international school, back in Kelantan. It was around August, or so, in 2013. I felt strange. Not a bad one, but I am feeling something weird with myself. I just knew that there is something, or actually, someone in my tummy. So, I talked to Ed about it and he did not believe me. AT ALL.

It goes by like that, for days. Then I remembered that I have a pregnancy test kit inside my drawer. Entah bila beli pun I don't know. So I hurriedly tested my urine, and beberapa saat je, the double line appeared. I honestly didn't know what to expect, and even what to feel. -,- So I told Ed, still, dia taknak percaya. Dey macha, jom kita ke klinik, kateku.

So one evening, we went to the nearby clinic, and I did the test once again. After that, I met the doctor, then the doctor said, dah 5 minggu usia kandungan. I was like, macam nak percaya taknak percaya je. Then doc tu tanya, 'dah kawen ke?" HAHAHAHAHAHAHA dokter, saya cepuk pale dokter nak?

Lepastu we went back to our house inside the school. Funny, I thought to myself. It's going to be three of us, soon. But then the nausea came. Ya Allah perit masyaAllah. Mula-mula belum muntah2 lagi. Mula2 pening. Pening yang tak dapat diceritakan. Berputar, berpinar, sampai menangis nangis aku dibuatnya. I called my mom, and told her about the headache I felt, then I cried. Itu satu hal. Cengeng ya Rabbi. Sikit sikit nangis, sikit sikit nangis. Baca Quran, takdan nafas, nangis. Adik aku tak bagi minum Coke, nangis. Buah mangga masam, nangis. Oh gosh. Rasa nak lempang diri sendiri. Yes, I still wanted to drink Coke at that time. What the hell was I thinking.

Worse thing happened, the throwing up scene. Pergh.

Ok. one thing you should know, kat sekolah international macamtu, they don;t serve anything but chicken. Ayam ayam ayam. Harini tomyam, esok ayam kicap, lusa ayam pedas, lepastu gulai ayam, lepastu ayam masak asam pedas - you got the point.

I became allergic to ayam ni semua. Cannot go wey. Bau ayam pun aku tak boleh bau. Serius. Lepas resign, almost 6 months aku dengan Ed tak makan ayam. Can you feel the trauma? lol. Masa tu, seksa. Muntah is the one thing I hate. Sakit wey. Makan nasi lemak, muntah. Pergh. Makan roti, muntah. Makan semua benda, muntah. Tak makan apa-apa pun muntah! Muntah keluar cecair putih yang memeritkan tekak and perut.

I remembered one day, I ate the meal jugak, sebab I have to. Lapar ok. Jarak our house from the canteen lebih ukrang 150 meter je. On the way tu, perut rasa berombak. Rasa mual, rasa pening semua ada. I ran back home, carik toilet dulu. Habis keluarkan semua makanan. Stress. It happened like that until 5th month's pregnancy.

Mengidam. Ada. Kuey teow kerang yang berminyak, yang kaler coklat2 merah macam tu. Ha kau. sekali dengan kaler kueteow pun aku mengidam. Once kitorang pergi Mydin, asked for the kuey teow la. Tapi tak sedap. Taknak. One night, Ed pegi carik, then dia bawak balik kuey teow yang warna pink. LITERALLY. Agaknya Ed request kueyteow kaler merah kan, so maybe tukang masak tu letak pewarna merah agaknya. Tak sedap. Tak makan lagi. Sigh.

Tapi yang tu takla mengidam sangat pun sebenarnya. Teringin la. Takde la sampai nangis nangis. Pastu nak makan mangga. I don't like mangga masam. Sekali tu pegi wakaf che yeh, beli la mangga. Katanya manis. Aku pun beli la banyak2. Balik umah, potong, MASAM YA RABB. Rasa nak pegi belasah pakcik tu. Kesian saya. Dahlah saya pregnant, pakcik buat ceni kat saya. Tsk.

Lepastu bulan kelima kot, we went to Putrajaya. Hah. The horror began in here. This one, lemme just keep it to myself. We went to change our lives, but instead, everything turned us down. nvm.

Then 15th April 2014, masa tu check up kat klinik. That morning, I felt something dah. Terus pergi check up, I told doctor yang I felt a gush of water-like something came out that omrning. Doc terus refer ke hospital. Terus warded. Actually tak rasa pun nak beranak hahs. Tapi I seriously tak sabar sabar nak my baby out.

So masa warded tu, kerap la doctor datang check. Penat. I wore the pink dress. The contraction was very storng, and kerap. But I didn't feel any pain. Docor terkejut tengok my reaction masa contraction. Macam nothing happened. Then dia cakap, "Kuat awak ni."
Well you know me, doc.

That night, ada nurse datang nak cucuk ubat. I declined, tapi nurse tu cakap, cucuk la, jalan cepat bukak nanti. So I pun ok laaaaaa. DIa suntik kat montot. Sakit la wey. I tak tau apa benda yang dia suntik tu, so sebab bosan, I went out, pergi bilik rehat. I sat down on the chair, then I texted Mutiara, my best friend in school. I told her doctor nak masukkan ubat apa tah, yang kasi kita membuang banyak2. Ala, tak ingat dah nama ubat :( Then masa tu rasa berpusing. Rasa blur. Sampai sekarang still ingat lagi. The drug kicked in. So I jalan slow slow ke katil. Nurse tanya ok ke tak pun, I tak tau I jawab apa. Naik je katil, letak kepala, I was out. Tak ingat apa dah. I knew Ed and Mama datang melawat, sembang sembang, tapi semang sekejap, I was out again. Kuat betul ubat tu.

Eh lupa nak cakap. I was in Hospital Putrajaya. Layanan superb.

Ok back to the story, tomorrow morning, nurse panggil, siap2 tunggu turn. Doctor akan pecahkan ketuban, takut ada jangkitan kuman katanya. Dah siap, doc suruh pegi bilik air terus, she said I will membuang everything. I did. Penat gila. Lama la jugak dalam tu. Hew. Then Ed datang, dia pergi rehat dalam bilik bacaan tu. Around 3 oclock, nurse tolak I pegi labour room. Tak sempat panggil Ed. Phone pun takde credit. So sad. Tapi Mama pergi kejut then they all waited for me.

Masa dalam labour room, I was asked sama ada nak ambik epidural ke tak. I asked Mama, Mama cakap takpayah. Tapi last2 I agreed sebab ada nurse ni suruh ambik. So doctor datang, cucuk jarum panjangggggg kat tulang belakang. Sakit gila. But after that, tak sakit langsung. Tak tau la dosage diorang bagi banyak mana, but I didn't feel a thing. Even masa push Hakeem pun, I tak rasa apa-apa. Jahit pun tak rasa apa. Boleh sengih sengih lagi. But I was sad, Ed wasn;t there with me. Boleh pulak dia balik solat Asar masa tu. Hm.

For me, I tak rasa sakit masa deliver, sebab I believe, Allah bantu. He knew I was in pain, a lot, constant pain during my pregnancy. Dia Maha Penyayang. He gave me the easiest way to deliver my baby. He took away the pain out of me. Dia mudahkan everything. Doctor cakap I was strong masa contraction, sebab Allah was there for me. I believe it like that.

I was in the battle by my own. Taknak panggil Mama. Malu. Hahahahahah.

Then, alhamdulillah, Syed Ahmad Hakeem was born. Hee. Alhamdulillah jugak, dia takde masalah apa-apa. And boleh menyusu, takde masalah jugak.  :)

Balik rumah, I seriously tak pantang. I nak pantang, tapi tak boleh. Ramai yang takutkan nanti laki carik lain. Gosh. Sukahati kau.


Lol, sorry if you read this to find something useful. It's just my ramblings though. Kbai. xxxx


Comments