Puding Kentang / Potato Pudding

Hello youols. :)

Actually aku ada kelas pukul 9 kejap lagi.Right now dah 8.43. Tapi rasa nak menulis kejap. Tension fikir macam mana nak save money untuk a couple of things, tiba tiba teringat lepas masak untuk berbuka semalam, I made a pudding.

To be honest, aku tak tau pun kewujudan potato pudding ini. Couple of weeks back, went to his sister's house sekejap. Lepastu aku dihidangkan dengan pudding yang bewarna warni. Comel. Bila makan OH MY GOODNESS. Sedapnyaaaaaaaa. Lalu tanpa berlengah aku balik dan google. Found the recipe, tapi ada sikit aku ubah ikut taste sendiri. Haha ubah sebab takde pewarna je.

Okay. Let's see bahan bahan dia dulu.

1. Seikat agar-agar - I bought yang panjang-panjang tu kan and yang paling ringan dan murah. Costs me dalam RM 3++ camtu.

2. 4-5 biji ubi kentang medium sized

3. 2 biji telur

4. 1 tin susu cair

5. Segelas santan pekat - I guna yang dalam kotak kecik tu. RM 2.30.

6. Satu setengah gelas gula - depends nak manis ke tak. I used 1 1/2 cawan, tastes good dah.)

7. Secubit garam

8. Satu sudu kecil esen vanila - depends nak ke tanak. Aku tak letak, sebab I hate the smell.

9. 4 sudu Milo - Milo ni aku yang tambah sebab macam bosan je takde kaler pudding tu kan. Boleh jugak tambah pewarna.


Got it? Okay proceed to the steps pulak.

1. Buang kulit kentang, potong empat and rebus sampai empuk.

2. Dalam periuk lain yang sederhana besar, rebus agar-agar tu dulu sampai cair. I mean dah takde rupa agar-agar dah kan. Tapi jangan likat sangat. I added another glass of water.

3. Then dah nampak cair dan smooth, masukkan gula. Kacau sampai cair jugak.

4. Lepastu ambik blender, masukkan kentang yang direbus tadi bersama telur, susu cair, santan dan garam. Then blend.

5. After that, masukkan bahan blend tadi kedalam agar agar yang kat atas dapur tu kan. Kecikkan api dan kacau lah dua tiga minit.

6. Okay? Pegi ambik loyang ke mangkuk yang besar ke apa-apa je. Lepastu tuangkan separuh daripada periuk tu kedalam mangkuk. Separuh je. Yang separuh lagi dalam periuk tu, masukkan milo atau pewarna yang youols nak. Then kacau kacau kacau.

7. Lepastu tuang je la dalam mangkuk yang sama. Kacau pulak dalam mangkuk tu, buat macam ada corak2 sikit la.

8. Sejukkan at room temperature dulu. After that baru masukkan dalam peti ais.

DONE. :D

Sila lah try okay! :)

So here's my pudding. Yang aku buat semalam dapat 2 bekas besar macam ni. Nasib baik sedap. Heww



And this is me today. Saya yang tak TERsedar sahur pagi tadi  T_______T
Tetiba ada muka kau kan. Hahahhahaa bia la dah lama tak inteprem muka sendiri tsk.


Okay teaching time. Gtg. XX
:)

Comments