Le art of fashion.

Good morning people:)

Just done cutting cloth untuk buat baju kurung Erna, my coursemate. Last time I made one was two years ago macam tu. Dah lama kot tinggal baju2 kurung ni semua. Scary hokay nak start balik.

Mother pernah cakap dulu, I don't have passions in sewing. I'm a bit more to cooking. Masa tu lah kan. Time tengah gila belajar buat kek, cupcakes, puding semua tuh kan.

Tapi dah duduk kat hostel ni, mana nak ada double boiler, mana nak carik mesin pengadun, mana nak ada fridge, oven jauh sekali lah. So, somehow, minat nak menjahit tu tetiba datang balik.

Thanks to Rat actually, sebabkan dia lah aku jadi semangat balik menjahit. Plan asal was to make her baju kebaya sampai suruh Mother pos kan mesin jahit all the way from Putrajaya kan. Tapi turned out tak jadi pulak. So, aku pun start beli kain sendiri, and made my own blouse. Hooray.

From the scratch.


After jahit zig zag or jahit tepi.

Tadahhhh! :D


Actually ketat sikit kat bahagian pinggul. Sebab this one aku main potong je. Ceyt bajet kau dah terer kan. Aku potong potong potong, then terus hantar kedai untuk jahit tepi, then terus balik sambungkan kain. Nasib baik muat. Hewhew.

Moral of de stori, tak payah nak berlagak professional lah ye. Nak potong tu, ukur elok2 dulu.

Next mission, buat maxi dress. Inspiration from Hana Tajima yang lawaaaaaaaa itew

Santek kan? Very simple, tapi nice.

Dah siap potong actually. Tapi sama jugak, aku taram je. Takde nak ukur bebetul. Mintak2 lah cukup labuh. Besok nak hantar kedai untuk jahit tepi for this maxi dress and baju kurung Erna sekali. For this maxi dress, I bought kain Jersey. Tak sure panas ke tak bila pakai. We'll see nanti. Nak buat dress ni sebab nak pergi kenduri kawen Abang kepada Arjuna. Tema purple, tapi aku tade baju kurung kaler purple. So, nak cepat, baik buat dress hitam, and just pakai tudung purple. Kan kan? I know I'm such a genius.

Ohh and another one. macam TERsuka pulak kat Palazzo pants.Palazzo or Pallazo? Whatever. Yang kembanggg kembanggggggggg kat bawah tuh kan? Nice! Was thinking nak pegi Kamdar esok. And grab kain chiffon untuk buat this pants. Inspiration from this one:

Style tak?

Styleeee. Hohoho nak beli macam ni, tapi tamau hitam. Sebab I only have 4-inch wedges warna hitam. So, macam tak kena pulak. Anyhow, tengok dulu apa choices yang ada tomorrow. Oh, and hopefully, PTPTN untuk USM masuk tomorrow. Tsk. Nak pitis.

So good night loves. Xo
:D

Comments

yayahidayah said…
if jadik the maxi dress nk tmpah ah kat ko