Carpe diem

Salam people. :)

Before aku delete blog dulu, ada satu entry aku yang excited gila pasal pegi United States - work and travel tu. Sampai sekarang aku semangat lagi nak pegi. Berkobar-kobar kot. Sampai aku fikir, kawen lain cerita. Kawen tu aku dah malas nak plan banyak2. Last2 kena ikut percaturan Tuhan jugak, so aku tak takut pape. Sekarang aku bukan nak merepek pasal kawen. Aku nak merepek pasal USA ni.


Aku rasa orang-orang sekeliling aku tau kot how much aku nak sesangat pegi oversea. Yela, nak pegi lepas SPM, otak tak geliga macam orang lain. Ni je la one of my way kan nak ke luar negara. Work and Travel USA. Macam2 actually yang aku apply. Keje kat Australia la, NZ pun ada, tapi aku tak apply NZ, well, not yet. Lepastu au pair jugak. Yang macam babysitting. Style. Belaja tinggi2, keje jaga anak orang. So? Bila lagi nak ada pengalaman macamni. Aku fikir, bila dah kawen, very limited things yang aku boleh buat alone. Bukanla aku suka being alone, tapi things like this. Things yang, money can't buy. The little things yang only my heart can feel it. Cuba kalau kawen dulu, takkan suami (awh suami tau) nak lepas wife dia pegi jejauh, jaga anak orang pulak tu. Dah jadi isteri, haruslah mendengar kata suami pulak. Kankan? Duh kawen lagi.

experience of a lifetime, indeed.

Sekarang, hari2 aku bukak page Out of The Box, Work and Travel tu. Punya semangat nak pegi ni. Thanks to them, diorang sangat helpful. And diorang kenalkan aku kat sorang Muslim girl yang pakai tudung labuh, who went to Alaska last summer. How's that sounded like? Very intriguing. Diorang kenalkan aku kat Ain tu sebab aku risau pasal tudung. Sebab aku tak tau pun dah ada girls yang kesana bertudung. So Alhamdulillah, dapat kawan baru even dalam alam maya je. Tapi she helped a lot. Thankyou Ain :)

Well sesetengah orang lucky sebab ada parents yang understand apa diorang nak. So parents diroang sponsor sampai 8K. But my parents, haih. Diorang still fikir aku ni 16 tahun. Form 4 kot Y_Y Dengan itu aku harus berusaha sendiri untuk dapatkan duit sendiri and gain keyakinan diroang so that aku boleh kesana this year. Actually, aku dah ada doubt sikit. Mula2 memang rasa semangat gila nak pegi sana tahun ni. Was planning this September. Tapi, aku belum habis study until next year, stuck with my minor lagi. So, better next year. But then, aku rasa nak pergi je bulan 9 ni. Cuti sem kann.

Cantik kan? Gambar yang Ain ambik lagi banyak.. Semua cantik.. Sangat hebat kuasa DIA.

I love this. Dah lama teringin nak pegang dolphins.

Gosh I want to be here T_T

So aku dah apply a couple of jobs kat sini. GSC boleh je aku masuk anytime, tapi tamau lah. Aku apply Starbucks and Coffeebean sebab kalau McD and KFC, setakat jadikan pengalaman boleh la. Kalau nak menabung, aku rasa quite hard sebab gaji dia not as much as I wanted. Coffeebean, insyaAllah menerima aku seadanya bekerja. Dan aku ni pulak spesis tak sabar, aku nak, nak la jugak kan. Aku call leader dia kat sana tadi, cakap aku nak start kerja before habis exam lagi. Boleh? Sepatutnya aku start 20th. Minor aku insyaAllah aku boleh carry, aku tak risau sangat teater ni. It's something I like. Yang aku risaukan, nak jumpa Dr. untuk bincang FYP 18hb nanti. kang jadual aku diorang dah siapkan, aku pulak tak boleh nak ikut time kan. Tak best, tak best. Aku nak pulun kerja ni. Tapi it's not happening yet, why worry? :)

Err Juna tak tau aku nak kerja, tapi dia tau aku nak pegi States. I hope he'll understand. Haritu bagitau mama, "Along nak pegi USA. Work and Travel. Nak pegi jugak!" Boleh pulak Mama tanya, "Juna bagi ke?" Duh. Juna bukan orangnya yang Along kena mintak izin, Ma. Belum nikah lagi kot. Mama ngan Abah should make the decisions.

"Carpe diem, quam minimum credula postero"
Seize the day. Putting as little trust as possible in the future

If not now, then when?

Picture courtesy: Google.

Comments

kalau ada impian pegi je.jangan fikir pasal org lain.kalau sebelum kawen pun ko tak dibenarkan berusaha utk capai impian ko apatah lagi dah kawin.duduk kat dapur susukan anak jela.


pedas tak komen aku?hehe aku sokong kau.fikir psl diri sendiri dulu sblm fikir pasal org lain kecuali mak ayah ko
micah aje said…
nak ikut gk mint...^_^