At least I can say I tried

So, cerita silap tarikh exam tu was on the 17th January kan... And, on the same day jugak, aku start kerja balik. Nonope, this time no more GSC. Aku beralih angin. Serving food and beverages pulak. Aku kerja kat coffeebean. Hehe. First day, terus kerja. Takde training2 jadah ni semua. Aku masuk kerja pukul 2 petang. Balik pukul 8 malam. 6 jam kerja. Gaji aku tak tanya pun, tapi mengikut pendengaran aku, it's RM4.90 per hour. Almost RM5. Berbaloi lah jugak kan.

The Apron :)

So first day, manager agak sibuk, tak sempat nak mengajar aku. So aku carik kerja sendiri, duduk dalam dapur, basuh pinggan yang tak penah stop dihantar untuk dibasuh. Ramai jugak customer Coffebean ni. Ingat aku sorang je layan ice blended ni. Hewhew. Yang style, makan free, air hambek lah buat sendiri. First day, my new friend, Fida orang Tranung tolong aku buat air ice vanilla campur choc sikit. Diorang semua makan ape tah semalam. lasagna ke ape tah. Aku nak je, tapi malu. Huahaha kelaparan la kau. Tapi seyes time tu takde rasa nak makan. Excited je lebih. So before balik, manager suruh jugak aku makan sikit. So, aku pun makan la kek Blueberry Delight. Tapi tak habis pun. Cukup 6 jam, aku chow. Penat, tapi layan la jugak kan. Sebab kerja always ada. Tak terasa sangat la penat. Bila settle basuh pinggan, aku keluar pegi kemas meja, angkat cutleries, utensils semua. Lepastu betulkan kerusi meja, sapu lantai and stuff.

Time takde keje, baru terasa penat sikit. Time tu la kau nak teringat GSC. Kalau kat GSC boleh lepak dalam hall tengok movie. Penat, suruh orang lain backup pulak kan. Haaaa jangan kau mimpi la nak kerja senang macam tu sekarang kan.

Aku pun betulkan niat, kerja this time tamau main-main dah. Kerja biar kerja betul2. A challenge to myself. I know I can do it. :)


Tu cerita first day. Second day, aku diajar handle ice blended station. Yang usual Mocha, Vanilla, Dark Choc semua tu so far dah okay. Time nama pelik2, sunrise la macha greentea la, dah blur blur. But at the end of the day, I think macam dah okay sikit. :)

Second day, aku kerja pukul 12, balik pukul 8 malam. Lepas punch out, mak datuk lenguh gila kaki. Tadi tak terasa punn. Bila dapat duduk, perghhh nikmatnye duduk. Hargailah nikmat duduk yang anda dapat selagi korang dapat duduk kan. Err?

Tapi second day, aku ada bengang dengan 2 orang manusia ini. Aku bengang bersebab la. Takkan saje2 nak bengang kan. Manusia perasan kau bagus. Gahhh I hate them. Nak menangis pun ada, tapi tahan-tahankan je. Balik tu, masuk kereta, I talked to myself. "Min, you have purposes in your life. Kau nak kerja, because you have to. You have to settle things up, you want to make your dreams, a reality. So pegi mampus kat diorang semua. Diorang nak buat taik, sukahati diorang. You just hold on because you're strong." Lepastu aku nanges. Muahaha.


Ok dah. Next time pulak cerita yeee. Bubui.

Comments