dreams.

I'm not a Science person. I'm not good in Science. Even aku rasa, kalau aku nak kerja nanti pun, please, not in the science stream. Tak mau habiskan masa dalam lab, talking to bacterias, fungi jadah tu semua. Tak mau repeat-peat-peat the experiments yang makan masa berjam2, even days, even yearssss! Gahhhh! But I just like the idea of being a scientist. Dulu kecik kecik bila mama tanye nak jadi apa, aku cakap nak jadi saintis. Pergh. Even family belah Abah sampai sekarang panggil aku Dokter kot. Abah la dulu, anak aku yang ni doktor. Aman, engineer tak silap, Syam lawyer. Haaa semangat tak Abah? Tapi aku tak suka. Aku cuma galas impian orang lain, not what am I really enjoy doing.

Evidence? UPSR, mula2 aku dapat 4A kot. 1B - Science. Kitorang satu family dapat tau the result one day earlier sebab Abah ada member kat Kementerian macam tu duluu. Then that evening, abah balik rumah, looked at me with this kind of look, and simply said "Tak boleh, Long. tak boleh."

Aku tak kesah pun dapat 4A, aku boleh masuk sekolah Maher, elite school jugak. Tapi sebab muka Abah sangat sangat sangat tunjuk dia very disappointed with me, aku rasa loser gila. Terus aku masuk bilik, menangis. Walaupun dulu aku takut sangat dengan Abah, tapi deep down, I wanted to make him proud. Esok tu, hari result announced, aku dah malas pegi sekolah. Tapi..... tak pegi sekolahhh? Kene piat nanti. Ah adik aku selambe je tak pegi sekolah sekarang. Unfair! :( But then buat semak semula, alhamdulillah, I was announced as a 5A's student akhirnyaa.

PMR, payback time. straight A's. Cerdik rupenye aku ni. Ngahahaha. Time PMR jela, entah camane bole dapat 8A. Padehal tak penah belaja pun. Tapi lepas masuk asrama penuh, science school, aku start main2. Memang kena atas batang hidung sendiri. Biology, Physics, Chemistry, aku dapat B. Even English in Science & Technology (EST) tu pun aku dapat B. Padahal English kot, cuma pasal Sains. See how I just suck in Science? duh.

Tapi, I was good in English. Wayyyyy back then. Buku latihan untuk esei English sampai renyuk aku kerjakan, tulis stories macam2, lepastu member2 pulak pinjam nak baca. Puan pun dah tak larat nak baca. Ada je cerita aku tulis. :) Memories. Right before SPM, sorang member pinjam buku tu, nak baca kononnya. Sumpah aku lupa siapa. Lepastu terus tak jumpe dah buku tu. Sayang kottt T__T

Lepastu aku mintak Abah guitar untuk my 15th birthday. Dulu kalau time birthday, mintak je pape, Abah bagi. Apesal aku tak mintak superbike je eh? wahaha. Oh, pasal guitar. Tapi for the first time ever, Abah tanak belikan aku gitar. Abah tak suka anak dia involve dengan benda2 muzik ni semua, ape lagi anak pompuan dia. Sulung pulak tu kan. Make sense bila aku fikir sekarang. Tapi sebab dah nature aku memang degil tahap ape pun aku tak tau, duit raya tahun tu aku beli gitar Kapok kaler biru kat supermarket. Haaa. My guitar kesayangan. Gigih sorok dari Abah. Tapi tak reti2 jugak mainnye. Belaja malas, nak pandai main camane.

Okay. aku dah lari track. Ape aku nak cerita sebenarnye? Just nak bagitau je, minat aku bukan kat Science. Aku tanak keje dalam bidang tu. Rugi jugak extend setahun, kalau tak aku boleh habiskan terus, tak payah nak fikir2 fermentation ke ape ni semua. Lepastu aku sambung Master dalam seni pulak ke kan. ;;)

Well Arjuna, I'm not like you. I don't fancy all these stuffs. I hate Science, but I'm trying to do my best. I know I'm not as good as those girls out there, but I'm human, too. I have my plans, I have my dreams. Cuma, mimpi saya tak lah sehebat awak. You know what I want? Being on a stage, strumming the melody of my guitar, playing a sad song. That's one of my dreams. Kenapa sad song? I, myself tak tau. It's just a dream. A dream yang I can imagine I will. It's just a beautiful thing to me, but maybe, not to you.



Chase your dreams. Take care. xx

Comments

si cokelattte said…
but my dad is a musician.. n anak2 die adalah peminat seni juak.. butttt.. stillll... my dad tak bagi further in seni muzik... contoh, abg yng sulong dapat sambung blaja in profesional in music.. nn my dad says: baba tak nak anak2 baba jadi kan musik itu sebg kerjaya. cukup sbg hobi... huhu.. n me??? nk masuk aswara tak boleh ye min.... nangis.. but i know yng die lebeh byk mkn garam.. die tau setkt mane masin yang aku boleh telan.. heheheh...
iLiAiSyAhkaDir said…
gambar juna ade jugak lah dalam camera mlam tu.. ade jugak sekeping dua kot... ngehehe.... babe... cam ner bagi hilang bloglist yang u follow dekat "view my profile" tu?