selamat hari raya(:

Semangat nak raya suda maliiii....

Every year rasa nak raya tu lainlain lah kann. Macam tahun tahun lepas, sumpah tade rase nak raye langsung. Especially lepas our beloved Granny meninggal... Raye macam tak raye je..

But raye taun ni, even a lil bit upset sebab... erm family crisis, tapi aku pulak semangat nak beraya. Siap nak buat kueh raye bagai. ahaha so, this raye, I nak buat cookies! and kuehh!

Resepi curik je dari intenet. Meh share kat sini nak.

This one, resepi chocolate chip cookies.

Bahan-bahan ( 100 biji )

  • 450g tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 250g mentega
  • 115g gula halus
  • 110g gula perang
  • 100g chocolate chips
  • 3 sudu besar cocoa powder
  • 250g gajus(panggang dan cincang halus)
  • 1 sudu kecil baking soda

Cara-cara

  1. Pukul mentega dan gula sampai kembang
  2. Masukkan telur dan pukul lagi
  3. Masukkan tepung+baking soda yg telah diayak, sedikit demi sedikit dan juga chocolate chips dan kacau
  4. Masukkan gajus dan kacau lagi
  5. Buat bulat kecik-kecik dan tekan dengan garfu atau apa-apa bentuk yang disukai
  6. Bakar dalam oven pada suhu 160C selama 15 minit

Tamo letak gajus. Na letak almond. Sebab? I love almonds!

Then this one. Tart nenas. all time favourite bebehh. Buat tart stoberi pun bole kan? hmmm we'll see how this one turns ont to be nanti. :)

Bahan-bahan ( 1 balang kecik )

  • 200gm tepung gandum
  • 1 biji kuning telur
  • 150gm butter
  • 20gm tepung kastad
  • jem nenas secukupnya

Cara-cara

  1. masuk semua bahan kecuali jem kedalam mangkuk n gaul hingga jadi doh.
  2. buat bentuk disukai, isi jem n bakar 30min.

Ingat nak buat almond london sekali. Tapi takpe, buat satu satu dulu.. slow and steadyy.

Nanti dah start buat, I'll post it in here. :)
hee jaa~ xx

Comments

May Maisarah said…
Whoaaa...dh stat bt kuih rayer...semangat2..=))